Senaste nytt!
Hem / Mun & tänder / Vad hjälper mot min muntorrhet?

Vad hjälper mot min muntorrhet?

Jag lider av mun- och halstorrhet, ibland känns det som att jag ska kvävas. Har testat alla möjliga receptfria medel, gel och tabletter men inget hjälper. Dricker vatten några gånger per dag, även på natten. Testad för sömnapné för tre år sedan, med negativt svar. Är så kallad social snarkare. Tar tre mediciner efter hjärtinfarkt 2012; atorvastatin 1 tabl 40 mg, metoprolol 1,5 tabl 75 mg, samt Trombyl 1 tabl 75 mg. Har talat med läkare men ej fått någon hjälp. Andas genom mun. Finns det någon hjälp att få eller får jag leva med detta?

Muntorr, 66 år

Det låtar som att det är andningen genom munnen som skulle kunna göra dig muntorr. Men Metoprolol kan också orsaka muntorrhet, så det kanske är en biverkan av den tabletten?

Jag föreslår att du pratar med läkaren om att eventuellt byta till en annan betablockerare, som inte ger muntorrhet.

Om du vill göra något åt din snarkning rekommenderar jag en snarkskena. Det finns billigare varianter på apoteken men de bästa, som gjuts efter dina egna tänder, provar du ut hos en tandläkare som är specialiserad på tandreglering. En sådan skena skjuter fram underkäken så att tungan inte kan falla bak och täppa till luftvägarna när du sover.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 34 2016.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *