Senaste nytt!
Hem / Trötthet / Vad kan jag ta för att bli lite piggare?

Vad kan jag ta för att bli lite piggare?

Jag är 71 år och behandlas för högt blodtryck och för höga blodfetter. Jag har också ganska jobbiga insomningsproblem. Jag tar följande läkemedel: Losartan, Felodipin, Calcichew-D3, Emgesan och Atorbir dagligen, samt Flunitrazepam till natten vid behov för sömnen. Nu undrar jag om jag dessutom kan ta fyra gram MSM-pulver, för att bli lite piggare, och (askorbat) förebyggande mot förkylning?

KER

De läkemedel du tar för högt blodtryck och höga blodfetter är vanliga och bra läkemedel som är dokumenterat effektiva. Så även Flunitrazepam för insomningshjälp.

C-vitamin kan du absolut ta, det är ingen risk för överdosering eftersom kroppen bara tar upp så mycket som behövs. Men du får i dig ditt dagsbehov av C-vitamin genom att äta en apelsin, en halv paprika eller ett hekto broccoli, så frågan är väl snarare om du verkligen behöver tillskott av C-vitamin.

MSM kan du också ta, det finns troligen ingen risk med det, men du ska inte förvänta dig någon effekt av MSM, eftersom det inte finns några bra vetenskapliga studier som visar att det ger någon effekt. Däremot ska man inte förringa effekten av att tro på en behandling, den så kallade placeboeffekten. Den är vetenskapligt bevisad.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 19 2016.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *