Hem / Infektion / antibiotika / Varför får jag inte dricka alkohol om jag tar Flagyl?
alkohol

Varför får jag inte dricka alkohol om jag tar Flagyl?

Har just fått utskrivet Flagyl mot underlivsinfektion. De sa åt mig på apoteket att jag inte får dricka alkohol samtidigt som jag använder detta läkemedel. Nu är det så att jag ska på fest på lördag och skulle vilja dricka alkohol. Går det bra om jag tar medicinen nu onsdag-fredag och sedan har uppehåll på lördag och börjar igen på söndag? Eller måste jag vänta tills söndag förrän jag börjar med kuren? Jag har besvärande symtom som jag skulle vilja slippa så därför skulle det vara bäst att börja ikväll.

Det finns rapporter att vissa människor reagerar mycket kraftigt när de dricker alkohol och samtidigt behandlar med just Flagyl. Flagyl kan orsaka en Antabus-liknande effekt om du dricker alkohol. Antabus är det man ger till alkoholister för att de ska sluta dricka. Om du tar Flagyl samtidigt som du dricker alkohol kan du få mycket obehagliga, och ibland farliga symtom. Det gör att du måste avstå från alkohol helt, för att inte bli dålig.

Eftersom du skriver att du har besvärande symtom som du vill slippa, kan du börja med att fråga dig själv vad som är viktigast – dricka alkohol på lördag eller bli av med besvären.

Om du börjar kuren, måste du göra uppehåll två till tre dagar om du dricker alkohol, innan du fortsätter kuren på måndag. Då riskerar du att infektionen blossar upp igen och du måste ta en kur till.

Om du väljer att vänta med kuren ända till måndag ska du gå med besvären ända tills dess.

Jag föreslår att du startar direkt och inte dricker alkohol på lördag – och går på fest :-)

Man vet inte varför vissa människor reagerar så kraftigt med just Flagyl. Andra antibiotika har inte denna egenskap.

___________________________________________________________________

Gillar du svaret? Tipsa dina kompisar om Fråga Apotekaren.

Gillar du det inte? Kontakta mig.

Har du en egen fråga? Ställ den här.

___________________________________________________________________

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist som tidigare varit chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Detta kanske också
är intressant

ung kvinna

Varför ska jag ta medicinen som läkaren skriver och inte som bipacksedeln anger?

Jag har tre frågor angående antibiotikan Clindamycin, som jag tar för en infekterad halscysta. 1. ...

man glas alkohol

Alkohol och Alvedon är en dålig kombination

Det gäller inte bara Alvedon utan alla smärtstillande och febernedsättande läkemedel, både receptfria och receptbelagda, ...