Hem / Hemmets Journal / Minskar man i vikt av kaffepreparat?
kaffepreparat

Minskar man i vikt av kaffepreparat?

Det har börjat dyka upp flera olika kaffepreparat som hävdar att de hjälper till att sänka och hålla vikten. Många av dem innehåller klorogensyra. Känner du till om det är vetenskapligt testat och om det fungerar? Går det inte lika bra med vanligt kaffe, som också är billigare?

Java

De här preparaten påstås blockera upptaget av kolhydrater, som är kroppens energi. Blodsockertoppen i kroppen efter maten ska bli lägre, med viktnedgång som följd.

Företagen bakom dessa produkter hävdar att preparaten är vetenskapligt testade, men det är sällan några bra studier. De är ofta korta och är gjorda på för få personer för att kunna dra långtgående slutsatser. Effekten sitter bara i så länge du använder produkten, som normalt är ganska dyr. Nästan alltid har deltagarna dessutom fått en kost som är kalorifattig, och då är det osäkert vad det är som verkligen ger viktminskningen. Det framgår också sällan om deltagarna har uppmanats att vara mer fysiskt aktiva och därmed förbränna mer energi.

Jag skulle istället rekommendera dig att lägga om kosten och förbättra dina motionsvanor, gärna i samråd med en dietist, istället för att spendera pengar på dessa preparat. Och håll dig till vanligt kaffe.

Denna fråga besvarades i nr 8 2016.