Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Hur mycket D-vitamin ska jag ta?

Hur mycket D-vitamin ska jag ta?

Jag fick i somras reda på att jag har D-vitaminbrist. Det är dock oklart om det beror på min sköldkörtel (hypotyreos ) eller på mina magtarmproblem (IBS). Vilket tillskott rekommenderar du för att jag ska få i mig en lagom dos vid brist på D-vitamin? Ska jag öka dosen ytterligare nu när det är höst och mörkare tider? Om jag tar tillskott av , kan det påverkas av Levaxin eller omeprazol? Ska man ta D-vitaminet för sig eller kan det tas på morgonen då jag tar mitt Levaxin?

Kvinna 34 år

Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin är 10-20 mikrogram (µg) per dag. Om du vill vara säker på att få i dig så mycket D-vitamin som kroppen behöver ska du äta mycket fet fisk, såsom lax och sill, mejeriprodukter som berikas med D, samt ägg och kött. Via kosten kan du inte få i dig för mycket.

Jag kan inte rekommendera ett specifikt märke av D-vitamin. Men köp det på ett apotek eller större hälsokostbutik, så att du vet vad du får. Kolla på förpackningen eftersom för mycket D-vitamin inte heller bra. Det kan påverka njurarna negativt.

Du kan ta tillskott D-vitamin på morgonen tillsammans med Levaxin som du gör, jag hittar inget om att dina läkemedel skulle påverka upptaget av vitamin D.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 2 2017.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *