Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Hur tas vitaminer upp i kroppen?

Hur tas vitaminer upp i kroppen?

Jag undrar hur vitaminerna tas upp i kroppen från en tablett. Jag tänkte på att vissa är fettlösliga och andra är vattenlösliga. Hur kan man då samla alla i en tablett som man tar med vatten sen. Hur hanterar kroppen det? Lyckas kroppen ta upp alla ändå?

Sara

Ja då, kroppen är så finurlig att den klarar det.

Maten vi äter består också av både vattenlösliga och fettlösliga ämnen, och hela magtarmkanalen är konstruerad så att vissa ämnen tas upp på vissa ställen medan andra ämnen tas upp på andra ställen. Samma sak med vitaminer.

Man skiljer på fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. Namnen säger något om hur länge kroppen kan lagra vitaminerna. Fettlösliga vitaminer binder sig till fett och tas upp i blodet via tarmen. De lagras i levern så att det finns ett reservlager om det skulle uppstå vitaminbrist. A, D, E och K hör till den gruppen. Vitamin C och B hör till de vattenlösliga vitaminerna som lämnar kroppen genom urinen*. Dessa vitaminer lagras alltså sämre och måste tillföras kontinuerligt. (*Undantaget är B12 som kan lagras i levern i mer än fyra år). Källa: Norvital.se

Så du kan lugnt ta dina vitamintabletter och vara trygg i att kroppen tar upp dem.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *