Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Kan jag ta öljäst och Pantoten varje dag?

Kan jag ta öljäst och Pantoten varje dag?

Jag tar sex tabletter öljäst samt 400 mg Pantoten varje dag. Är det farligt att äta dessa tillsammans?

/Åsa

Nej, i de doser du beskriver är det sannolikt inte farligt att ta dessa samtidigt. Öljäst är jäst som traditionellt används för att brygga öl. Det är ett vanligt kosttillskott och rikt på olika B-vitaminer, spårämnen och aminosyror. Kroppen kan inte själv tillverka B-vitamin och behöver det för ämnesomsättningen av kolhydrater, vissa muskel- och nervfunktioner samt för energiproduktionen i kroppen.

Pantoten, som också kallas pantotensyra, är samma sak som B5, och finns i bland annat avokado, ägg och fullkornsprodukter. Det är nödvändigt för omsättningen av kolhydrater och fett, och kan bidra till att minska trötthet och utmattning samt bidrar till normal mental prestationsförmåga.

Brist på B-vitamin kan leda till olika sjukdomar, men är ovanligt i Sverige då det finns i nästan alla sorters mat, och speciellt i spannmål och kött. Överintag via kosttillskott kan vara skadligt, men utgör i regel inget större problem eftersom kroppen i de flesta fall snabbt avlägsnar överflödet via urinen. Allmänna biverkningar från överintag är rastlöshet, sömnproblem, yrsel och/eller illamående.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 39 2015.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.