Hem / Hemmets Journal / Kan jag ta öljäst och Pantoten varje dag?

Kan jag ta öljäst och Pantoten varje dag?

Jag tar sex tabletter samt 400 mg Pantoten varje dag. Är det farligt att äta dessa tillsammans?

/Åsa

Nej, i de doser du beskriver är det sannolikt inte farligt att ta dessa samtidigt. Öljäst är jäst som traditionellt används för att brygga öl. Det är ett vanligt och rikt på olika B-vitaminer, spårämnen och aminosyror. Kroppen kan inte själv tillverka och behöver det för ämnesomsättningen av kolhydrater, vissa muskel- och nervfunktioner samt för energiproduktionen i kroppen.

Pantoten, som också kallas pantotensyra, är samma sak som B5, och finns i bland annat avokado, ägg och fullkornsprodukter. Det är nödvändigt för omsättningen av kolhydrater och fett, och kan bidra till att minska trötthet och utmattning samt bidrar till normal mental prestationsförmåga.

Brist på B-vitamin kan leda till olika sjukdomar, men är ovanligt i Sverige då det finns i nästan alla sorters mat, och speciellt i spannmål och kött. Överintag via kosttillskott kan vara skadligt, men utgör i regel inget större problem eftersom kroppen i de flesta fall snabbt avlägsnar överflödet via urinen. Allmänna från överintag är rastlöshet, sömnproblem, yrsel och/eller illamående.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 39 2015.