Hem > 20 senast uppdaterade inläggen

20 senast uppdaterade inläggen

Materialet här på Fråga Apotekaren uppdateras kontinuerligt för att alltid vara så aktuellt det bara går.

Här nedan hittar du de 20 senast uppdaterade inläggen.

Voltaren gel på knät
Jag har tarmsjukdomen Crohns sedan länge. Jag behandlar med Azathioprin 100 mg 2 ggr per dag, Lestid 1 g 3 ggr per dag samt vitamin B12 var tredje månad.  Nu har jag fått ont i ett knä. Går det bra att ...
Läs Mer
fluoxetin för panikångest
Jag har svår panikångest/hypokondri sedan flera år, har medicinerat från och till dock inte senaste året. Börjar bli outhärdligt och tänkte ge fluoxetin en ny chans. Men ser nu att de tagit bort den som rekommendation vid paniksyndrom, både i ...
Läs Mer
donatorer
Årets donationsvecka gav 12 439 nya anmälningar till donationsregistret. Det är nytt rekord för donatorer, skriver tidningen Vårdfokus på webben. Efter förra veckans uppmärksamhet kring donationsfrågor kan Socialstyrelsen konstatera att det ledde till rekordmånga nya anmälningar till donationsregistret. En normal ...
Läs Mer
mensproblem
Jag fick min första mens när jag var 12 år gammal, idag är jag 23. Jag har problem med PMS och PMDS veckan före mens och upplever det som att problemen sakta blir värre. Finns det något jag kan göra ...
Läs Mer
20 senast uppdaterade inläggen
Nästa steg i behandling av depression som inte svarar på dagens behandling kan bli en nässpray med den nya substansen esketamin. Det är ett som är under utveckling för behandling av så kallad TRD, terapiresistent depression. Esketamin är en glutamatreceptor-modulator ...
Läs Mer
testa Maxulin
En kompis till mig testade ett kosttillskott för en tid sedan som han påstår gjorde honom piggare och starkare. Det heter Maxulin och påstås vara "speciellt sammansatt för att ta fram det bästa i varje man". Det kostar 398 kr ...
Läs Mer
Propranolol är bra om du också har t ex kärlkramp eller oregelbunden hjärtrytm
Jag var hos läkaren i förra veckan och det konstaterades att mitt blodtryck är för högt och att det ska behandlas med läkemedel. Jag fick Propranolol, inte det som rekommenderas i första hand på Kloka Listan i Stockholm, nämligen . Jag ...
Läs Mer
allergimedicin
Jag har och tar för det. Jag är också allergisk mot pälsdjur och tar allergimedicin, Zyrlex, varje dag för det. Går det att blanda Seloken Zoc med Zyrlex? /Flisa Ja då, det går bra att kombinera ...
Läs Mer
Risken att få bröstcancer av blodtrycksmedicin är liten.
Har högt blodtryck och tar för detta metoprolol och losartan, 100 mg av varje. Har nu även fått amlodipin, 0,5 mg. Går dessa läkemedel ihop? Har hört på TV att amlodipin inte är bra då en hög procent fick bröstcancer ...
Läs Mer
warfarin
Warfarin är ett läkemedel som används för att förhindra att blodproppar bildas i blodkärlen. Men kan få medicinen som förebyggande behandling om man har ökad risk för att få blodproppar. Medicinen tillhör läkemedelsgruppen blodförtunnande medel, som även kallas antikoagulantia. Det ...
Läs Mer
klimakteriebesvären
Var inte rädd för hormonbehandling för klimakteriebesvären. Det ökar inte risken för cancer vilket många tror, tvärtom. Det är också viktigt att söka hjälp i tid. Tio år efter menopausen kan man endast behandla symtom, skriver överläkaren Hilde Löfqvist på ...
Läs Mer
ibuprofen eller naproxen
Jag är gravid och undrar om NSAID-preparat, exempelvis ibuprofen eller naproxen, kan skada fostret? Finns det stora pålitliga studier gällande ämnet som kan hänvisas till? Lisa Ja, ibuprofen eller naproxen, och även andra NSAID-preparat, bör normalt inte användas under graviditet, ffa ...
Läs Mer
Paracetamol
Paracetamol är en smärtstillande och febernedsättande läkemedelssubstans som finns i medicinerna Alvedon, Citodon, Norgesic, Pamol, Panocod, Panodil, Paracut och Pinex. Används så här Läkemedlet kan användas vid olika typer av smärta som till exempel , tandvärk, mensvärk, muskelvärk och reumatiska ...
Läs Mer
Välj huvudvärkstabletter med paracetamol när du är gravid
Kan jag använda Microlax när jag är gravid?Jag är gravid just nu och får huvudvärk från och till. Jag undrar om jag kan ta någon huvudvärkstablett då, och vilken jag kan ta i så fall? /Anna Generellt sett är det ...
Läs Mer
ammar och tar läkemedel
Jag är gravid och ska föda om några veckor. Än så länge har jag mest fokuserat på själva graviditeten, men tänker mer och mer på att barnet faktiskt kommer snart och att det då börjar ett annat liv. Jag tar ...
Läs Mer
astma för gravida
Allergi och astma kan i stora drag behandlas på samma sätt hos gravida kvinnor som hos icke-gravida. Och det är viktigt med full kontroll på astma för gravida – både för kvinnan och för fostret. Det framgår av en kunskapssammanställning ...
Läs Mer
Estrelen
Jag var hos gynekologen i förra veckan och fick utskrivet Estrelen av henne som preventivmedel. Varför fick jag just det? Jag tänkte inte på det då men det slog mig nu i efterhand varför det blev just det? Emelie Läkaren ...
Läs Mer
Skelleftesjukan
Enligt en färsk bedömning från NLT-gruppen inom SKL ska landstingen tillsvidare inte använda tafamidis (Vyndaqel) för Skelleftesjukan, eftersom det i dagsläget inte bedöms som kostnadseffektivt. Vyndaqel är ett peroralt läkemedel indicerat för behandling av transtyretinamyloidos (som också kallas Skelleftesjukan) hos vuxna med symtomgivande polyneuropati i ...
Läs Mer
akuten
Det är vanligt med biverkningar på akuten visar en ny studie. Cirka 40 procent av drygt 700 studerade patienter på en akutvårdsavdelning i Solna hade minst en läkemedelsbiverkning, enligt en ny studie vid Karolinska universitetssjukhuset. – De vanligaste biverkningssymtomen var cirkulationsrubbningar ...
Läs Mer
Testox
Jag fick tips av en kompis att prova något som heter Testox. Han berättade att han tagit det 1-2 månader och kände sig piggare och gladare. Hans fru hade också noterat ”förbättringen” och rekommenderade också detta. Själv är jag lite ...
Läs Mer