Hem > Äldre > Finns det en koppling mellan Imovane och beteendet?
Imovane

Finns det en koppling mellan Imovane och beteendet?

Jag har en anhörig som är över 90 år med underliggande sjukdomar som skelettcancer och hudcancer. Han har också råkat ut för känselbortfall i fotsulorna.

Han har inte ätit tabletter tidigare i större mängd men har nu utanför hans läkares ordination fått grannen som är en äldre fd allmänläkare att skriva ut Imovane 7,5 mg tabletter som han tar för att somna. Detta har pågått en längre tid.

Problemet är att han vet inte om han har tagit tabletten ibland, så han tar en till vilket har medfört att han har detta i kroppen långt in på eftermiddagen. Upplever honom mer irriterad, misstänksam mot sin omgivning, konstiga drömmar och hallucinationer. Jag har sagt i från att grannen inte får skriva ut tabletterna men känner att förtroendet när det gäller mediciner är störst till grannen som har varit läkare.

För ett tag sedan har han ramlat vid två tillfällen, första gången under natten då han har yrat runt och det senare på väg till toaletten då han bröt armen, som resulterade i 20 dagars sjukhusvistelse.

Får fd läkare skriva ut läkemedel?

Ser ni en koppling mellan Imovaneintaget och hans tillstånd?

Pär

Problemet som du beskriver är inte helt ovanligt – tyvärr.

Ja, fd läkare får fortsätta att skriva ut läkemedel. Den rättigheten tas inte ifrån dem bara för att de slutar att arbeta. Att det sen inte alltid är lämpligt att de gör det är ju en helt annan sak.

Grannen ska inte skriva ut Imovane

Yrsel finns rapporterat som biverkan med Imovane. En äldre person är ofta mer känslig för yrsel, vilket naturligtvis kan påverkas extra starkt och risken att falla kan vara ökad. Även hallucinationer, mardrömmar och irritation är rapporterat som biverkningar. Detta kan naturligtvis förstärkas av att han tar för mycket av tabletten i och med att han inte minns att han redan har tagit.

Det andra du skriver – att inte minnas om han har tagit tabletten – kan också mycket väl hänga samman med ett normalt åldrande.

Jag tycker att du ska prata med honom och med grannen, som inte ska skriva ut tabletter till din släkting.

LÄS MER: Läkaren tycker att jag ska dubbla dosen

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.