Hem / Allergi / Är salva med Tea Tree Oil allergiframkallande?

Är salva med Tea Tree Oil allergiframkallande?

Jag är allergisk mot björkpollen sedan många år och tar då Clarityn. De senaste åren har jag fått allergiska besvär av gräs och blommor under sommaren, och röda nässelutslag av förkylningsmedlet . Jag använder salva som innehåller Oil och Ringblomma. Kan det verka allergiframkallande?

Allergi

Ja, det är inte alls omöjligt att dina ökande besvär har orsakats av de preparat du räknar upp. Är du allergisk från början kan det utvecklas med åren. Många och innehåller pollen och växtextrakt som kroppen kan reagera på så att du blir allergisk mot fler saker.

Tea Tree Oil kan orsaka kontaktallergi

I Fass-texten för Kan Jang står det exempelvis att du inte ska använda Kan Jang om du är allergisk mot Echinacea purpurea (röd solhatt) eller mot andra korgblommiga växter, till exempel prästkrage, maskros, kamomill, malört eller gråbo; ett gräs som du kanske är allergisk mot.

Enligt en studie som publicerades i Läkartidningen 2011 kan Tea Tree Oil orsaka kontaktallergi dels genom direkt applicering på huden, dels via luftburna partiklar.

Är salva med Tea Tree Oil allergiframkallande? Allergi Hemmets Journal Naturmedel allergi björk Clarityn Kan Jang pollen Ringblomma Tea Tree Oil

Därför är det ett gott råd att vara försiktig med ”naturmedel” om du är allergisk från början. Apoteken har ofta bra produkter om du är allergisk eller överkänslig.

Denna fråga besvarades i nr 48 2015.

 


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes