fbpx
Hem > Allergi > Kan jag ta kosttillskottet Allmyn för min pollenallergi?
Allmyn
Foto: Jess Wood @ Flickr

Kan jag ta kosttillskottet Allmyn för min pollenallergi?

En kompis rekommenderade Allmyn, hon tog det för sin allergi och tyckte att hon blivit mycket bättre. Vet du vad det är för något?

Helena

Allmyn är ett kosttillskott och finns som sugtabletter och kapslar. Det innehåller perillaextrakt som påstås hjälpa mot allergiliknande symptom som beror av pollen, men möjligen även vid förkylning.

Perilla kallas också shiso och är en örtkrydda. Den växer i Asien och liknar nässla, men har lite större blad och växer som en buske. Det är endast bladen som används eftersom dessa innehåller rikligt med flavonoider och antioxidanter. Smaken är lätt sötaktig, lite curryaktig som en blandning av koriander, citron och kummin. I Asien används den i matlagning, främst i fiskgrytor i södra Kina.

Det finns en del publicerade vetenskapliga studier som har undersökt perilla på allergiska besvär. Studierna visar att perilla kan ha en viss effekt på allergiska besvär i näsa och ögon i samband med pollentider. Studierna antyder att det möjligen kan fungera på liknande allergiska besvär året runt.

Det rekommenderas att börja användas ett par veckor före lövsprickningen eller när behov uppstår för att förhindra besvär. Du får prova dig fram och se hur det fungerar.

LÄS MER: Vad är det för skillnad på nässprayer med kortison?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.