Hem / Allergi / När ska jag börja ta min allergimedicin?
allergimedicin

När ska jag börja ta min allergimedicin?

Det plingade precis till i telefonen med årets första pollenprognos. Al och Hassel har börjat blomma tydligen (redan i februari?).

Jag är själv allergisk mot björkpollen, som kommer lite senare. När tycker du att det är lämpligt att jag börjar ta min allergimedicin?

/Fredrik

Det enkla svaret är att det är lämpligt att börja så tidigt som möjligt. För att lyckas med det kan du följa prognoserna som finns på pollenrapporten.se. Det finns också en app att ladda ner till din smartphone.

På bilden ovan ser du också när olika trädslag blommar och när det förväntas att pollen finns i luften. Redan nu finns det alltså låga till måttliga halter av al och hassel. Det kan vara träd som blommar här, men pollen kan också föras hit med vindar från andra länder där blomningen börjar tidigare.

Om du har lindriga besvär räcker det att du köper olika receptfria preparat på apoteken. De allra flesta får bra hjälp av dessa. Om det inte räcker bör du söka din husläkare som kan göra en ordentlig undersökning och skriva ut andra till dig.

Om jag vore du skulle jag börja med min allergimedicin i mitten av mars om jag bodde i södra Sverige. I mitten av Sverige kan det vara lämpligt att börja i mitten av april och i norra Sverige i början av maj.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *