Hem / Antibiotika / Har vi fått rätt dosering på sonens antibiotikum?

Har vi fått rätt dosering på sonens antibiotikum?

Min son (9 år och 25 kg) fick halsfluss och ordinerades Spektramox 250 mg/125 mg, 3 tabletter om dagen i 10 dagar. Jag undrar om det verkligen är rätt dosering?

Som står det att man kan bli lite risig i magen pga syran som finns i medicinen. Han är nu lite risig i magen. Kanske hade ”Spektramox 500mg/125mg, 2 tabletter om dagen i 10 dagar” varit bättre då det blir mindre syra relativt det andra i medicinen?

/Pappa Anders

Nej, det känns lite för mycket. Och fel val. Så här står det i Fass:

”Barn < 40 kg. Spektramox 250 mg/125 mg filmdragerade tabletter rekommenderas inte till barn < 40 kg.”

Kontakta läkaren och be om ett annat antibiotikum. I första hand används så kallat V-penicillin som är det vanligaste penicillinet, till exempel .

Spektramox innehåller amoxicillin och klavulansyra. Amoxicillin är bakteriedödande och tillhör en grupp av antibiotika som kallas penicilliner. Klavulansyra skyddar penicillinet från att förstöras av vissa bakterier. Läkemedlet används bland annat vid öroninflammation, bihåleinflammation och lunginflammation eller vid försämring av kronisk luftrörskatarr, när enbart inte har hjälpt. Den kan även användas vid andra infektioner, till exempel i .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *