fbpx
Hem > Hemmets Journal > Finns det bevis att det är bra med C-vitamin?
C-vitamin

Finns det bevis att det är bra med C-vitamin?

Jag undrar vad det finns för bevis kring exempelvis C-vitamin som säljs på apotek. Ger dessa någon effekt och mår man bättre om man tar dessa regelbundet eller periodvis.

Är de bättre än till exempel vanlig juice?

Michael

Både tillskott av vitamin C, och brist på det, är vetenskapligt bevisat, enligt Livsmedelsverket. Brist på C-vitamin kan ge skörbjugg som tidigare var vanligt bland sjömän.

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin. Det lagras inte i kroppen utan allt överskott följer med urinen ut ur kroppen. Det lönar sig alltså inte att ta mer än vad kroppen behöver.

Vitamin C finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får i sig dagsbehovet av vitamin C genom att äta en halv paprika, en stor apelsin eller ett hekto broccoli, och enligt Livsmedelsverket är det idag ovanligt med brist på vitamin C i Sverige. Så jag skulle säga att tillskott av C-vitamin är onödigt.

Vanlig juice innehåller mer än vitamin C så det är bättre. Men det bästa är att äta frukt och grönsaker varje dag. Förutom C-vitamin får du i dig en massa andra nyttiga ämnen, såsom fibrer, som är bra för tarmarna och matsmältningen. Då slipper du lägga pengar på kosttillskott.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 10 2016.

LÄS MER: Kan vitamin C orsaka njursten?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.