fbpx
Hem > Hemmets Journal > Hur mycket D-vitamin ska jag ta?
D-vitamin

Hur mycket D-vitamin ska jag ta?

Jag fick i somras reda på att jag har D-vitaminbrist. Det är dock oklart om det beror på min sköldkörtel (hypotyreos ) eller på mina magtarmproblem (IBS). Vilket tillskott rekommenderar du för att jag ska få i mig en lagom dos vid brist på vitamin D?

Ska jag öka dosen ytterligare nu när det är höst och mörkare tider? Om jag tar tillskott av D-vitamin, kan det påverkas av Levaxin eller omeprazol? Ska jag ta det för sig eller kan det tas på morgonen då jag tar mitt Levaxin?

Kvinna 34 år

Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin är 10-20 mikrogram (µg) per dag. Om du vill vara säker på att få i dig så mycket D-vitamin som kroppen behöver ska du äta mycket fet fisk, såsom lax och sill, mejeriprodukter som berikas med vitamin D, samt ägg och kött. Via kosten kan du inte få i dig för mycket.

Jag kan inte rekommendera ett specifikt märke av vitamin D. Men köp det på ett apotek eller större hälsokostbutik, så att du vet vad du får. Kolla på förpackningen eftersom för mycket D-vitamin inte heller bra. Det kan påverka njurarna negativt.

Du kan ta tillskott D-vitamin på morgonen tillsammans med Levaxin som du gör, jag hittar inget om att dina läkemedel skulle påverka upptaget av vitamin D.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 2 2017.

LÄS MER: Kan jag både ta rosenrot, magnesium och vitamin D?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.