fbpx
Hem > Artros > Kan vitamin K2 vara något för mig?
vitamin K2

Kan vitamin K2 vara något för mig?

Jag har artros lite varstans i kroppen och tar Litomove nyponpulver sedan några år tillbaka för ledbrosket. Eftersom jag har förhöjda blodfetter är jag ordinerad simvastatin 20 mg per dag. Dessutom tar jag två kapslar Omega 3 med Krill per dag.

Nu läser jag reklam för vitamin K2, ”det viktigaste vitaminet din kropp behöver”. Är vitamin K2 verkligen så bra som reklamen gör gällande? Kan det vara något för mig och hur fungerar det med mina övriga mediciner?

Ingegerd

Vitamin K behövs för att blodet ska koagulera normalt och för skelettets normala funktion. Det finns i många olika livsmedel och det är ytterst ovanligt med vitamin K-brist.

Så om du äter en varierad kost, och inte har någon sjukdom som kan orsaka brist, får du med stor sannolikhet i dig alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver utan behov av tillskott. Min bedömning är att du inte behöver ta tillskott av vitamin K2, men du kan ta det.

Det finns inga studier som har undersökt just den här kombinationen med det brukar gå bra att kombinera dessa kosttillskott med de flesta mediciner. Dock ska man vara försiktig om man behandlas med blodförtunnande läkemedel som Waran, eftersom vitamin K kan påverka effekten av Waran.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 45/46 2016.

LÄS MER: Kan jag ta Omega-3 med Atorbir?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.