fbpx
Hem > Apotek > Är det klokt att apoteket byter läkemedlet varje gång?
byter läkemedlet

Är det klokt att apoteket byter läkemedlet varje gång?

Jag tar Seloken Zoc 150 mg för högt blodtryck och Maxalt vid behov för migrän. Varje gång jag går till apoteket för att fylla på mina läkemedel får jag olika sorter.

Är det verkligen klokt att hålla på att byta sort på tabletterna hela tiden? Ibland får jag Seloken Zoc och ibland Metoprolol – i alla möjliga former.

Hur påverkas man av att äta Seloken i många år?

Brittmarie

Regeringen och Sveriges riksdag har bestämt att apoteken, varje gång du hämtar ut dina läkemedel, ska byta ut dessa till billigaste möjliga tillgängliga alternativ. Detta kallas generisk substitution, och läkemedel byts ut för att ingen ska behöva betala mer än nödvändigt för läkemedel – varken patienter eller samhället. Tack vare den generiska konkurrensen och att apoteken byter ut läkemedel sparas flera miljarder kronor varje år.

Dessa pengar som sparas går tillbaka till systemet på olika sätt, och gör det möjligt att använda nyare och dyrare mediciner.

Alltid samma substans när apoteket byter läkemedlet

Även om du får olika sorter på apoteket, är det alltid samma verksamma substans (metoprolol). Så det är alltid samma medicin, även om det är olika tillverkare. Läkemedelsverket har också bedömt att de olika sortera/produkterna är medicinskt likvärdiga.

De långtidsstudier som finns visar inte på några risker eller andra problem med att ta Seloken/metoprolol i många år.

Hos den statliga myndighet, TLV, som beslutar om priser på och subvention av läkemedel finns mer information om generisk substitution.

LÄS MER: Har apoteket bytt till fel medicin?

 

Thanks for installing the Bottom of every post plugin by Corey Salzano. Contact me if you need custom WordPress plugins or website design.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.