Hem / Artros / Är Helaflex ett bra alternativ vid artros?
glukosamin mot artros

Är Helaflex ett bra alternativ vid artros?

Jag har som många andra lite i knäna. För några veckor sedan skrev du att glukosamin inte är att rekommendera. En bekant till mig använder ett preparat som heter Helaflex som hon är väldigt nöjd med. Vad känner du till om det?

Gunnar

Helaflex är ett traditionellt läkemedel som innehåller extrakt av djävulsklo och används för att lindra och stelhet i leder med lätt artros (ledförslitning).

Djävulsklo förekommer vildväxande i Kalaharis savannområden i Sydafrika samt i Angola, Botswana, Moçambique, Zambia och Zimbabwe. De aktiva beståndsdelarna är iridoidglykosider, främst harpagosid och procumbid. De har antiinflammatorisk och smärtstillande effekt och har länge använts inom folkmedicinen, bland annat mot ledbesvär och mensvärk.

Helaflex kan lindra smärta och öka rörlighet

Traditionellt har djävulsklo använts för att lindra smärta och stelhet i leder och moderna studier på totalt 4000 personer bekräftar att djävulsklo kan ha inflammationsdämpande egenskaper, samt kan lindra smärtan och öka rörligheten vid artros. Enligt en sammanfattning är det bättre än placebo och minst lika bra som konventionella smärtstillande och antiinflammatoriska medel.

Är Helaflex ett bra alternativ vid artros? Artros Hemmets Journal artros Djävulsklo glukosamin Helaflex ledförslitning smärta stelhet

Denna fråga publicerades i nr 15 2014

UPPDATERAD 160111

Många undrar över av Helaflex.

De biverkningar som har rapporterats är diarré, illamående, kräkningar och magsmärtor, liksom yrsel, huvudvärk och allergiska hudreaktioner. Hur vanliga de här biverkningarna är är dock inte säkerställt.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes