Hem > Artros > Är strandnypon bra mot ledvärk?

Är strandnypon bra mot ledvärk?

Jag har läst om , att det är så bra för lederna. Gick in i min hälsokostbutik och såg att det även finns något som heter nyponskalsmjöl. Priset skilde väldigt mycket och jag tänkte köpa nyponskalsmjölet men säljaren meddelade att den inte alls hade någon , utan rekommenderade enbart den som innehåller strandnypon.

Min fråga är, om nu nypon hjälper mot ledvärk är strandnypon (stenros på svenska) då den enda rätta? Finns det någon forskning på det?

Marulf

Nej, det verkar inte som att nyponskalsmjöl har samma effekt som strandnypon. Företagen bakom de olika produkterna bearbetar nyponen på olika sätt. Processen för att framställa strandnypon är mer skonsam och därmed bevaras mer av de aktiva ämnena, jämfört med framställning av nyponskalsmjöl.

Jag har sökt i världens största databas över medicinska vetenskapliga studier, Pubmed, och inte hittat några studier på nyponskalsmjöl.

Däremot finns en del studier som tyder på viss effekt vid artros. Enligt gällande EU-regler är det bara tillåtet att säga att det ”bidrar till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder”, inte att det botar eller lindrar. Då klassas det istället som läkemedel.

Denna fråga besvarade i nr 21 2015.

UPPDATERING 2016: De speciella strandnyponen är ett kosttillskott som anses ha effekt och marknadsförs idag av flera olika tillverkare. En del mindre studier har gjorts som visar på positiv effekt.

LÄS MER: Finns det bevis att Nypozin hjälper lederna vid artros?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.