Hem > Artros > Är strandnypon bra mot ledvärk?
strandnypon

Är strandnypon bra mot ledvärk?

Jag har läst om strandnypon, att det är så bra för lederna. Gick in i min hälsokostbutik och såg att det även finns något som heter nyponskalsmjöl. Priset skilde väldigt mycket och jag tänkte köpa nyponskalsmjölet men säljaren meddelade att den inte alls hade någon effekt på ledvärk, utan rekommenderade enbart den som innehåller strandnypon.

Min fråga är, om nu nypon hjälper mot ledvärk är strandnypon (stenros på svenska) då den enda rätta? Finns det någon forskning på det?

Marulf

Nej, det verkar inte som att nyponskalsmjöl har samma effekt som strandnypon. Företagen bakom de olika produkterna bearbetar nyponen på olika sätt. Processen för att framställa strandnypon är mer skonsam och därmed bevaras mer av de aktiva ämnena, jämfört med framställning av nyponskalsmjöl.

Jag har sökt i världens största databas över medicinska vetenskapliga studier, Pubmed, och inte hittat några studier på nyponskalsmjöl.

Däremot finns en del studier som tyder på viss effekt vid artros. Enligt gällande EU-regler är det bara tillåtet att säga att det ”bidrar till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder”, inte att det botar eller lindrar. Då klassas det istället som läkemedel.

Denna fråga besvarade i Hemmets Journal nr 21 2015.

UPPDATERING 2016: De speciella strandnyponen är ett kosttillskott som anses ha antiinflammatorisk effekt och marknadsförs idag av flera olika tillverkare. En del mindre studier har gjorts som visar på positiv effekt.

LÄS MER: Finns det bevis att Nypozin hjälper lederna vid artros?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.