Hem > Artros > Fungerar kollagen även på människor med artros?
kollagen

Fungerar kollagen även på människor med artros?

Min pappa har artros i höfterna och har mycket ont. Han har vart hos läkaren och fått smärtstillande och rekommenderats sjukgymnastik. Han är inte överviktig, röker ej och är relativt hälsosam.

Jag har hört talas om ett preparat med immunologisk mekanism som används till hundar. Det innehåller odenaturerat kollagen typ två (UCII). Fungerar det på människa?

Elisabeth

I upprepade vetenskapliga undersökningar har kollagen inte visat sig ha någon effekt jämfört med sockerpiller, placebo, på människa. Dessutom är det tveksamt om kollagen överhuvudtaget tas upp av kroppen och når lederna när det tillförs i tablettform, enligt reumatologer som jag har pratat med.

Läkaren har gjort helt rätt. Det bästa din pappa kan göra är att äta hälsosamt, vara fysiskt aktiv efter förmåga och träna upp musklerna runt höfterna. Det är inte farligt att ta smärtstillande läkemedel, som innehåller paracetamol, för att kunna träna. Det är också bra att gå till en sjukgymnast och få tips på övningar att göra.

Via vårdcentralen eller sjukgymnasten kan man få en remiss till artrosskola, eller sök efter det själv på nätet. I artrosskolan får man kunskap om sjukdomen och lär sig att leva ett bra liv med artros.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 38 2016.

LÄS MER: Kan jag ta naturmedlet Medilenk med mina mediciner?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.