Hem / Artros / Kan jag ta glukosamin mot artros?

Kan jag ta glukosamin mot artros?

Har i ett knä och har via nätet köpt vegetarisk . Varje kapsel innehåller 500 mg glukosaminsulfat och jag ska ta 2-4 kapslar dagligen.

Är det något du rekommenderar – glukosamin mot artros?

Else

Glukosamin är ett ämne som förekommer naturligt i kroppen. Det behövs för att kroppen skall kunna bilda större molekyler som finns i bland annat ledvätska och brosk. Glukosamin finns registrerat som läkemedel för användning mot vad som kallas mild till måttlig artros (broskförslitning), vilket är något som uppstår med åren. Den dosen du nämner är en normaldos så det verkar stämma.

Undersökningar på djur har visat att extra tillförsel av glukosamin kan minska artros. Däremot visar undersökningar på människa inte samma resultat. Vissa undersökningar talar för att glukosamin hjälper, andra talar för att det inte är bättre än (sockerpiller). Därför rekommenderar till exempel Läkemedelskommittén i Stockholms läns landsting (och flera andra) smärtstillande läkemedel och fysisk aktivitet istället för glukosamin.

Du bör inte ta glukosamin om du samtidigt behandlar med blodförtunnande läkemedel, speciellt inte Warfarin, eftersom den kombinationen ökar blödningsrisken. Du bör också tala om för din läkare att du behandlar dig själv med glukosamin.

Denna fråga publicerades i nr 13 2014