fbpx
Hem > Artros > Kan Risenta nyponskalsmjöl ersätta Litomove nyponpulver?
Risenta nyponskalsmjöl
Foto av Katemangostar - Freepik.com

Kan Risenta nyponskalsmjöl ersätta Litomove nyponpulver?

Jag använder Litomove nyponpulver, som finns på apoteket, mot artros. Nu har jag hittat Risenta nyponskalsmjöl som består av torkade nyponskal som man kan göra nyponsoppa av eller strös på fil. Denna förpackning är betydligt billigare. 

Kan nyponskalsmjölet ersätta Litomove nyponpulver och ge samma effekt mot artros?

Ann-Marie

Det enkla svaret är troligen inte. Risenta nyponskalsmjöl är inte samma sak som Litomove nyponpulver. Det är olika produkter, med olika syften, som är beredda på olika sätt.

Litomove är ett kosttillskott av nyponpulver med en hög andel skal med bioaktiva ämnen som bidrar till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder. Litomove nyponpulver är skonsamt behandlat och innehåller en hög halt av vitamin C. Det bidrar till normal kollagenbildning och har betydelse för broskets och benstommens normala funktion. Dessutom bidrar vitamin C till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Nyponskalsmjöl är mer processat och liknar pulver till nyponsoppa som du köper i livsmedelsbutiken. Mjölet kan också användas i müsli, samt vid bakning av både bröd och kakor. Risenta påstår att de delvis använder samma sorts nypon som de strandnypon som brukar marknadsföras som bra för lederna. De har dock inte studerat detta närmare.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 35 2018.

LÄS MER: Lindrar Decontral värken vid artros?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

En kommentar

  1. Min mamma har artros , hon hade sån värk i benet och ryggen ingenting hjälpte hon ramla och slog sig så illa dom sa att hon fick trasig rygg efter fallet gick inte att operera eller ge sprutor i ryggen, hon blev inlagd någon vecka inga tabletter hjälpte , hon kom hem , jag var orolig ville hjälpa henne, var in på internet och kolla om artros klicka mig fram kom in på en sida Knee Active Plus ett knäskydd med magneter , jag skickade efter det det kostade lite grann men det var de värt, efter någon timme när hon satt på det började värken försvinna sedan klaga hon inte , det hjälper mot annat åxå tex dålig sömn , man sätter det på det sämsta benet och använder som dom säger, jag har även artros men ingen värk har även provat det men jag har för svår artros det lindra i allafall Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.