Hem / Artros / Kan värken lindras med nyponkapslar?
Nyponkapslar kan hjälpa vid artros

Kan värken lindras med nyponkapslar?

Jag har i händer och leder. Har fått tips om nyponkapslar (Litomove) som ska lindra smärtan. Kan jag ta 2-4 st dagligen för att lindra värken?

Jag undrar också om påverkar blodtrycket? I så fall törs jag inte ta dem. Jag tar även Ramipril Actavis 7,5 mg (för högt blodtryck), Levaxin 100 mg (efter struma) plus Alvedon 500 mg mot smärta (högst 2 tabl fyra gånger dagligen).

Kvinna, 86 år

Det finns vetenskapliga studier på cirka trehundra patienter som visar en viss positiv effekt av nypon vid bland annat artros. Patienterna tog annan medicin för sin artros, bland annat smärtstillande , och hälften fick tillägg av . Bland dem som fick nyponpulver upplevde många en ökad rörlighet och mindre smärta. En del kunde också minska sitt intag av smärtstillande läkemedel.

Kan sänka blodtrycket

Jag har inte kunnat hitta någon ökning av blodtryck någonstans. Tvärtom finns det studier från Lunds universitet som visar att en nypondryck istället sänkte blodtrycket hos friska men överviktiga människor.

Kan värken lindras med nyponkapslar? Artros Hemmets Journal Smärta artros Litomove nypon värk

Utifrån detta bedömer jag att du kan pröva nyponkapslar mot smärtan, utan någon större fara för ditt blodtryck. Berätta för din läkare att du prövar.

Denna fråga besvarades i nr 16 2012.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes