Hem > Artros > Vad hjälper mot artros mer än Relifex?
Fysisk aktivitet hjälper mot artros

Vad hjälper mot artros mer än Relifex?

Min läkare har konstaterat artros i höfter och ländrygg, detta skedde för några år sedan. Jag behandlar med Relifex och Glukosamin, två tabletter vardera per dag.

Tycker att det fungerar ganska bra, men smärtan har blivit jobbigare på senare tid. Det är precis som att dessa tabletter inte räcker längre. Vad skulle du rekommendera som hjälper mot artros med det jag redan använder?

Birgitta

Relifex innehåller en substans som heter nabumeton, som är en långverkande smärtstillande och inflammationsdämpande medicin som är lämplig vid artros. Den kan du fortsätta med.

Glukosamin har inte någon stark vetenskaplig dokumentation vid artros, det är också anledningen till att Socialstyrelsen inte alls rekommenderar den. I sina riktlinjer från december 2014 skriver de att glukosamin inte har någon effekt på smärta eller funktion vid artros i knä eller höft jämfört med placebobehandling (sockerpiller).

Fysisk aktivitet hjälper mot artros

Därför skulle jag rekommendera att du slutar med Glukosamin och istället lägger till behandling med paracetamol. Det är en smärtlindrande medicin som verkar på annat sätt i kroppen och därmed på ett bra sätt kompletterar Relifex som du redan tar. Daglig fysisk aktivitet efter förmåga rekommenderas också vid artros.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 9 2016.

LÄS MER: Lindrar Decontral värken vid artros?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.