Hem / Barn / Hjälper vitpeppar mot vinterkräksjukan?
vinterkräksjukan

Hjälper vitpeppar mot vinterkräksjukan?

Jag har på både dagis och skola och vissa i personalen säger att hela vitpepparkorn skyddar mot vinterkräksjukan. Det låter ju underbart om det stämmer.

Kan vitpeppar hjälpa till att minska risken för att vi ska bli sjuka?

/Annika

Det finns inga medicinska vetenskapliga undersökningar som har visat att vitpepparkorn skyddar mot vinterkräksjukan, så det går inte att säga det. Det är också därför som sjukvården inte kan rekommendera detta. Samtidigt går det inte att utesluta att det skulle kunna fungera. Bara för att det saknas bevis betyder inte det att det saknas effekt.

Studier visar att runt 20 procent av Sveriges befolkning bär på en genvariant som skyddar mot smitta från Calicivirus, som är det virus som orsakar vinterkräksjukan. Så det är nog snarare så att det är deras gener som skyddar dem istället för eventuella huskurer som vitpepparkorn.

Samtidigt kan det ju inte skada att testa själv där hemma. Det är ju inte farligt att ta några vitpepparkorn och det är ju inte speciellt dyrt heller.

Det enda som är bevisat att det fungerar, som smittskyddsläkare också rekommenderar, är att hålla god hand- och toaletthygien. Och att hålla sig borta från dem som har smittan – så gott det går.

Denna fråga besvarades i nr 49 2015.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *