Hem > Infektion > Antibiotika > Varför finns inte penicillin som stolpiller?
penicillin som stolpiller

Varför finns inte penicillin som stolpiller?

Jag undrar varför inte finns penicillin som stolpiller?

Jag tycker att man oftast får föra en tråkig och segdragen kamp mot sjuka och febriga barn för att få i dem medicinen som luktar starkt och smakar riktigt otäckt. Varianterna med fruktsmak är inte mycket bättre.

Jag har förstått att t ex Alvedon ska vara bra att föra in i ändtarmen på barn eftersom det snabbt tas upp av alla fina blodkärl som finns just där och därför ger snabbare effekt. Så varför skulle det inte fungera på samma sätt med penicillin?

mamman

Stolpiller, eller suppositorier (suppar) som de också kallas, är medicin som förs in i ändtarmen. Stolpiller är bra om barnet mår illa eller vägrar att ta medicin genom munnen.

Tyvärr finns inte penicillin som stolpiller, eftersom det inte går att göra stolpiller av alla läkemedel. Anledningen är att vissa mediciner, bland annat penicillin, får sämre effekt om de tas via ändtarmen. När det gäller just penicillin är upptaget till kroppen sämre genom slemhinnan i tarmen, dosen som kommer ut i blodet blir lägre med sämre eller ingen effekt alls på den underliggande infektionen. Jag har heller inte hittat något penicillin i FASS som tillhandahålls som stolpiller.

Penicillin som stolpiller funkar dåligt

Flera forskningsprojekt har genomförts för att ta fram stolpiller, men på grund av penicillin-substansens kemiska egenskaper är det ett svårlösligt problem. Det har också gjorts försök med tilläggsämnen som skulle förbättra upptaget, men inte heller detta fungerade.

Vad man istället har satsat på är att försöka dölja medicinsmaken med olika fruktsmaker, även om det inte lyckas helt och hållet. Har själv två barn och vet hur svårt det kan vara. Försök att ge tillsammans med något gott, men något som barnet normal inte äter. Risken är i så fall att barnet förknippar det goda med ”äcklig” medicin. Eller varva medicin i små skedar och glass. Eller muta med något annat.

Paracetamol, som är den kemiska substansen i Alvedon, Panodil och Reliv, har en helt annan sammansättning vars upptag inte påverkas negativt av slemhinnan i ändtarmen. Så där går det bra med suppar.

De två substanserna, penicillin V och paracetamol, är helt olika till sitt utseende, och påverkas därför olika i tarmen.

Mer info: Att ge medicin till barn, Läs mer om antibiotika,

LÄS MER: Är det normalt med så många tabletter vid en tandinflammation?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.