fbpx
Hem > Biverkning > Är det inte samma innehåll i tabletterna?
samma innehåll

Är det inte samma innehåll i tabletterna?

Jag har ångestproblematik och behandlar med Sertralin 100 mg (ångesten), Theralen fyra tabletter samt Propavan 25 mg (för sömnen). Jag upplever att ångesten sakta men säkert lindrats, jag har långsamt erfarit fler ångestfria än ångestfyllda dagar.

Vid mitt senaste uttag Sertralin bytte apotekaren ut Ranbaxy mot Oralin. Det tog inte mer än några dagar, så började ångesten återvända i allt fler situationer. Samtidigt fick jag ett smärtsamt och kliande hudutslag i storleken av en femkrona som förbryllar mig. Dessutom försvann min förmåga till ejakulation efter bytet av märke på Sertralin.

Är det inte samma innehåll i tabletterna? Jag undrar om jag enbart upplever placeboeffekter?

JG

Det låter märkligt att det skulle vara så mycket som händer för att du fick samma läkemedel, med samma innehåll, men från en annan tillverkare. Läkemedelsverket har ju granskat alla olika kopior och bedömt dem som likvärdiga, så det ska egentligen inte vara någon skillnad.

Men de olika tillverkarna kan använda olika hjälpämnen i tabletterna, även om den verksamma läkemedelssubstansen alltid är densamma. De olika hjälpämnena skulle ev kunna ge upphov till ett kliande hudutslag – men det låter också märkligt…

Kopior ska ha samma innehåll

Du kan ju alltid på apoteket be att få ett visst märke (Ranbaxy) om du vet att det fungerar. Men då kan du behöva betala en liten mellanskillnad själv. Apoteken är ju ålagda att alltid byta ut till billigaste tillgängliga läkemedel.

Det har inte hänt något annat i ditt liv som kan ha gett upphov till att du märkt av ångesten igen?

LÄS MER: Kan jag fortsätta med Sertralin fast jag tar Prionelle?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.