fbpx
Hem > Biverkning > Finns det något alternativ som inte ger mig kalla fötter?
kalla fötter

Finns det något alternativ som inte ger mig kalla fötter?

Jag har sedan jag började ta Metoprolol känt att jag fått svårare att hålla händer och fötter varma. Blodtrycket har sjunkit från strax över 140/90 till 130-135/65 vilket väl måste ses som positiv respons på nya medicinen. Dessutom har jag mindre besvär av kärlkrampen. Vad jag funderar över är den långsiktiga effekten av framför allt kalla fötter då jag antar att polion redan i sig ger sämre blodtillförsel till framför allt höger ben (där jag är sämst).

Min huvudfråga är: Finns det alternativ medicin med liknande effekt som Metoprolol som ger mindre biverkningar av detta slag?

Andra frågan är om det över huvud taget behöver vara något problem förutom obehaget under framför allt kalla vintermånaderna med kalla händer och fötter? Många gånger äter man ju dessa mediciner resten av livet.

Jag tar följande läkemedel: Metoprolol Sandoz 50 mg, Simvastatin Sandoz 20 mg, Amloratio (amlodipin) 5 mg, Nitromex 0,25 mg vid behov, Nasonex 50 mikrogram 1 – 2 ggr per dag, Selen, LongoVital, Glukosamin

Sven

Anledningen till dina kalla fötter kan vara både din polio och det sänkta blodtrycket. Den långsiktiga effekten av kalla fötter, på grund av sämre blodtillförsel, känner jag inte till och vågar därför inte uttalat mig om det. Det kan din läkare svara bättre på.

Vid kärlkramp är det bra att sänka blodtrycket, vilket ni också gjort. Betablockerare (metoprolol) är i princip standardbehandling vid kärlkramp, eftersom det både sänker blodtrycket, och sänker pulsen något, vilket minskar belastningen på hjärtat.

Till det har du även Amloratio, som är en kalciumflödeshämmare, som vidgar kärlen. En biverkan av just kalciumflödeshämmare kan vara att man får extra mycket vidgning vid anklar och i fötter, vilket kan vara orsak till dina problem.

Kalla fötter behöver inte vara ett problem

Nej, jag tycker inte att det skulle behöva vara ett problem för dig. En alternativ medicin vid kärlkramp, istället för kalciumflödeshämmaren, kan vara en ACE-hämmare. Detta är också ett blodtryckssänkande läkemedel, och verkar genom att vidga blodkärlen på ett annat sätt än en kalciumflödeshämmare.

Mitt bästa förslag är att du nämner detta för din läkare och diskuterar alternativ till Amloratio enligt ovan.

LÄS MER: Varför fick jag Propranolol för blodtrycket?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.