Hem / Biverkning / Finns det spår av tabletten i lägenheten?
tabletten

Finns det spår av tabletten i lägenheten?

Jag är 23 år och för ca 1 år sedan avslutade en behandling med finasterid (Propecia) som jag tog 4,5 månader för håravfall. Anledningen till att jag slutade var att jag fick mindre och blev för avskräckt (hört om män som blivit permanent impotenta utav medicinen) samt att jag inte längre bryr mig om håret.

Jag tog en halv tablett á 1 mg per dag vilket innebar att jag var tvungen att tabletterna i två. Det jag nu oroar mig för är ifall det skulle finnas spår från tabletten i form utav pulver eller dylikt ifrån tablettdelningen och att detta nu skulle cirkulera runt i min lilla lägenhet eller ha fäst sig på mina ägodelar i lägenheten. I står det att finasterid kan absorberas via vilket gör mig orolig då jag då jag verkligen inte vill ha fått i mig något spår utav medicinen. Är lite slarvig med att städa vilket gör att jag tror att risken för att det skulle finnas spår av medicinen i min lägenhet är större.

Vet att denna kanske låter lite långsökt men vill ändå höra vad en expert har att säga om detta. Just nu känns det nästan som att jag vill sanera hela lägenheten…

Har dock inte märkt några biverkningar eller problem sedan jag slutade med medicinen.

AJ

Det står ”på grund av möjlig absorption” i FASS.

Mängden substans som finns i en tablett är liten, det mesta som finns i tabletten är olika hjälpmedel för att det överhuvudtaget ska gå att göra en tablett. Det lilla som skulle kunna frisättas när du delar tabletten kommer att brytas ner i rummet pga temperatur och luftfuktighet. I Kroppen är halveringstiden ca 10 timmar – alltså efter 10 timmar finns halva mängden kvar, efter ytterligare tio timmar är det 25 %, efter ytterligare tio timmar 12,5 % etc tills inget finns kvar. Det hände även utanför kroppen, men går inte lika snabbt.

Eftersom det har gått ett år sedan du slutade, och jag tror (hoppas…) att du i varje fall har städat något sedan dess, tror jag att det är minimala mikroskopiska nivåer som kanske skulle kunna finnas kvar.

Det är min bedömning att du kan vara helt lugn.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes