Hem > Biverkning > Har även Hagtorn biverkningar?
Hagtorn biverkningar

Har även Hagtorn biverkningar?

Fick högt blodtryck för ett tag sedan, 168/103. Fick först atenolol 50 mg, utan större effekt. Fick tillägg av amlodipin 5 mg vilket hjälpte. Men jag är nu väldigt trött och är rädd för alla biverkningar.

Har nu lyckats beställa Hagtorn kapslar. Har även Hagtorn biverkningar? Hur ska jag tänka i kombination med övriga mediciner för blodtrycket?

Tacksam för svar

Du ska absolut inte ta istället för de andra läkemedlen. Hagtorn är inte alls lika väldokumenterat på att sänka blodtrycket och minska risken för allvarliga komplikationer som stroke och vid som andra skolmedicinska preparat. Det är också anledningen till att Läkemedelsverket inte vill godkänna Hagtorn som ett traditionellt växtbaserat .

Långt ifrån alla får de biverkningar som finns listade i Fass. Om du verkligen upplever biverkningar av dina läkemedel ska du och din läkare diskutera andra läkemedelskombinationer. Eftersom det finns runt 100 preparat att behandla högt blodtryck med borde det gå att hitta något som ger bra effekt utan att orsaka biverkningar; till exempel diuretika + ACE-hämmare eller AT1-antagonist, alternativt ACE-hämmare + kalciumantagonist. Försök också att använda lägsta möjliga effektiva dos för att minska risken för biverkningar.

Denna fråga besvarades i nr 13 2012.

LÄS MER: Vad är det för skillnad mellan havtorn och hagtorn?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Har även Hagtorn biverkningar? Biverkning Hemmets Journal Högt blodtryck amlodipin atenolol hagtorn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.