Hem / Biverkning / Hur kan samma läkemedel ge olika biverkningar?
olika biverkningar

Hur kan samma läkemedel ge olika biverkningar?

Äter Ditropan som kan ge angioödem och man ska sluta omedelbart om man får det. Istället kan man få Oxybutynin Mylan som har exakt samma verksamma ämne (oxybytininhydroklorid), men de ger enligt FASS  inte den biverkningen. 

Undrar helt enkelt vad det är som kan orsaka angioödemet då de innehåller samma saker?

Eller har de helt enkelt glömt att skriva det på för Oxybutynin Mylan?

Kvinna, 47 år, behandlas för urinträngningar

Bra fråga. Eftersom det är samma läkemedelssubstans i de båda läkemedlen, bara olika tillverkare, kan de ge samma . Kruxet är att tillverkaren eventuellt inte är skyldig att ta med precis alla biverkningar som noteras för ett läkemedel, vilket syns i biverkningslistan för denna substans.

I ditt fall, för Ditropan, väljer den ena tillverkaren att ta med fler biverkningar än den andra tillverkaren, Mylan, som tillhandahåller en billigare kopia av läkemedlet. Angioödem är angett som en sällsynt som drabbar 1 person på 1000-10000 behandlade personer.

Det kan också vara så att Mylan har gjort egna där denna biverkan inte har noterats, eller att de helt enkelt väljer att inte ta med de allra mest sällsynta biverkningarna.

Förklaring bakom olika biverkningar

Jag ställde för säkerhets skull frågan vidare till och fick svar från Lennart Waldenlind på Läkemedelsverket. Han är docent och utredare och arbetar med biverkningar på LV. Han skriver så här:

”Jag kan inte svara specifikt om orsakerna om just om Ditropan och Oxybutynin Mylan men jag kan ge ett generellt svar som kan gälla litet mera generellt.

Att samma läkemedel har olika biverkningar förklaras av att de regulatoriska procedurerna tidigare har varit skilda åt för olika produkter även om de innehåller samma substans. Ett företag kan ha rapporter för t.ex. angioödem medan dessa rapporter saknas hos det andra företaget. Det kan ha lett till att man har angioödem i produktresumén för det ena företaget men inte för det andra.

Detta är ett problem som man redan har adresserat bland myndigheterna. Numera görs en gemensam säkerhetsuppgradering för alla produkter med samma substans och det leder till att de får samma produkttext. Emellertid har detta inte hunnit implementeras fullt ut ännu men sådana skillnader som du beskriver ska inte behöva förekomma i framtiden.”

De arbetar med problemet alltså och om några år ska det inte finnas längre.

 

2 kommentarer

 1. Min mamma äter dessa läkemedel mot högt blodtryck. Passar de verkligen ihop? Hon äter Salures, Losartan, Felodipine och Atenolol.
  /Anna-Lena

 2. Hej
  Det är en högst relevant fråga. När det gäller högt blodtryck är det dock väldigt vanligt att man kombinerar två eller flera läkemedel i lägre doser. Det ger oftast bättre effekt än att höja dosen på det första.
  En doshöjning ger oftast även mer biverkningar, vilket man ofta undviker om man istället väljer flera läkemedel i lägre doser.
  Så de läkemedel som du räknar upp går normalt bra att kombinera.
  /Fredrik