fbpx
Hem > Biverkning > Hur ska jag veta vilken medicin som påverkar mig?
påverkar

Hur ska jag veta vilken medicin som påverkar mig?

Jag har tvångssyndrom, ångest och depression. För detta tar jag varje dag 20 mg Buspiron, 100 mg Sertralin och 100 mg Lamotrigin.

Men jag håller på och försöker att minska på doserna då jag mår så jäkla dåligt med yrsel och depression. Vet inte vilken jag ska minska och hur mycket. Att få kontakt med läkare är så jäkla svårt och jag orkar inte hålla på med det längre.

När jag mår så dåligt, hjärnan bara snurrar och kokar, känner att jag äter för mycket medicin, hur ska jag veta vilken medicin som påverkar mig hur? Vad ska jag göra?

Patrik, 46

Kombinationen buspiron och sertralin kan ge ganska otrevliga biverkningar när de tas tillsammans, något som kallas serotonergt syndrom.

Det är svårt att säga vad du ska minska på, jag hade nog testat att försiktigt dra ner på sertralin. Men försök trots det att få kontakt med din läkare och rådfråga henne/honom.

Buspiron innehåller det verksamma ämnet buspiron, och kan användas vid behandling av oro och ångest. Medicinen lugnar inte omgående, utan du måste ta den en längre tid. Vanligtvis brukar effekten komma efter en till tre veckors behandling.

Lamotrigin är ett antiepileptikum som används vid epilepsi samt som stämningsstabiliserande vid vissa psykiska sjukdomar, bland annat bipolär sjukdom. Lamotrigin har även visat sig fungera bra som stämningsbalanserande vid behandling för emotionellt instabil personlighetstörning (borderline). I lägre doser har det också visat sig kunna lindra klåda i djupa ärr där nerver skadats.

Sertralin är ett antidepressivt läkemedel (SSRI) och används framför allt för att behandla depression. Det används också för att behandla vissa typer av ångest, som till exempel panikångest. Det kan även användas vid andra former av psykiska besvär, som tvångstankar och tvångshandlingar, social fobi eller så kallat posttraumatiskt stressyndrom, det vill säga speciella, svåra och långvariga psykiska besvär efter en traumatisk upplevelse.

LÄS MER: Läkemedelsverket vill att fler rapporterar biverkningar

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.