fbpx
Hem > Biverkning > Kan Vagisan i klimakteriet öka cancerrisken?
Vagisan

Kan Vagisan i klimakteriet öka cancerrisken?

Jag kom i klimakteriet för två år sedan och märker framför allt av det genom att jag har blivit väldigt torr i underlivet? En väninna i kören som jag sjunger i berättade att hon testade Vagisan när hon fick liknande problem för något år sedan.

Men jag är lite orolig att tillföra östrogen, har hört att det finns en ökad risk för bröstcancer när man tillför östrogener genom så kallad hormonterapi.

Vera

Det kan finnas en liten ökad risk för bröstcancer vid hormonterapi i klimakteriet, men det är inte helt klarlagt. På apoteken finns flera olika hormonfria krämer att välja mellan, som kan hjälpa ditt torra underliv.

Vagisan är är en hormonfri intimkräm som är mjukgörande och återfuktande. Den innehåller lipider (fetter) och mjölksyra som hjälper till att bevara det naturliga pH-värdet i slidan. Vid sidan av Vagisan finns även krämer som Lactal Balans, Klick Intim Cream och Replens för lokal behandling i underlivet.

Om du istället behöver något utöver dina besvär i underlivet kan du prova Femal, Klimadynon eller Remifemin. De är växtbaserade preparat som kan hjälpa till vid klimakteriebesvär som värmevallningar och svettningar.

Personalen på apoteket kan hjälpa dig att välja rätt.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 29 2017.

LÄS MER: Kan jag jag kombinera Propavan med Johannesört?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.