Hem > Biverkning > Mest rapporterade biverkningar med blodförtunnande mediciner
rapporterade biverkningar
Designed by xb100 / Freepik

Mest rapporterade biverkningar med blodförtunnande mediciner

I Läkemedelsverkets rapport över rapporterade biverkningar för 2017, ligger de två substanserna apixaban och i topp. Den mest rapporterade allvarliga biverkningen för apixaban och warfarin var hjärnblödning, vilket bekräftar tidigare kända biverkningsprofiler för dem.

Under året sågs en ökning av rapporteringen för intrauterina (som förs in i slidan) med gestagen, där oönskade graviditeter och extrauterina graviditeter var de vanligaste rapporteringsorsakerna. Den fjärde läkemedelssubstansen som under 2017 var vanligt förekommande i biverkningsrapporter från hälso- och sjukvården var blodförtunnande rivaroxaban, där den mest rapporterade allvarliga biverkningen var hjärnblödning. Mönstret stämmer överens med tidigare år.

De två vanligast förekommande läkemedlen i allvarliga biverkningsrapporter från konsumenter var och liotyronin. Båda två används vid hypotyreos, när tillverkar för lite hormoner. Levotyroxin och liotyronin är konstgjorda sköldkörtelhormoner som ersätter den minskade produktionen av sköldkörtelhormon.

LÄS MER: Hur kan samma läkemedel ge olika biverkningar?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Mest rapporterade biverkningar med blodförtunnande mediciner Biverkning Hjärta/Kärl Nyhet 2017 apixaban biverkningar Läkemedelsverket rapport Warfarin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.