fbpx
Hem > Biverkning > Mest rapporterade biverkningar med blodförtunnande mediciner
rapporterade biverkningar
Designed by xb100 / Freepik

Mest rapporterade biverkningar med blodförtunnande mediciner

I Läkemedelsverkets rapport över rapporterade biverkningar för 2017, ligger de två blodförtunnande substanserna apixaban och warfarin i topp. Den mest rapporterade allvarliga biverkningen för apixaban och warfarin var hjärnblödning, vilket bekräftar tidigare kända biverkningsprofiler för dem.

Under året sågs en ökning av rapporteringen för intrauterina preventivmedel (som förs in i slidan) med gestagen, där oönskade graviditeter och extrauterina graviditeter var de vanligaste rapporteringsorsakerna. Den fjärde läkemedelssubstansen som under 2017 var vanligt förekommande i biverkningsrapporter från hälso- och sjukvården var blodförtunnande rivaroxaban, där den mest rapporterade allvarliga biverkningen var hjärnblödning. Mönstret stämmer överens med tidigare år.

De två vanligast förekommande läkemedlen i allvarliga biverkningsrapporter från konsumenter var levotyroxin och liotyronin. Båda två används vid hypotyreos, när sköldkörteln tillverkar för lite hormoner. Levotyroxin och liotyronin är konstgjorda sköldkörtelhormoner som ersätter den minskade produktionen av sköldkörtelhormon.

LÄS MER: Hur kan samma läkemedel ge olika biverkningar?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.