Hem / Biverkning / Vad kan blodtrycksfallet bero på?
blodtrycksfallet

Vad kan blodtrycksfallet bero på?

Jag är 68 år och har blivit rekommenderad av en hälsocoach att äta en vitamintablett som heter 7-keto DHEA. Den ska hålla mig frisk och förhindra åldrande, minnesförlust med mera.

Jag äter även mot , jag tar två tabletter Centyl K 2,5 mg/573 mg varje morgon. När jag testade DHEA så fick jag blodtrycksfall då trycket gick ner väldigt fort. Jag kallsvettades och blev svimfärdig.

Kan det bero på den nya medicinen?

Kan man kombinera den tabletten med min medicin?

Lite orolig

Vad kan blodtrycksfallet bero på? Biverkning Hemmets Journal Hjärta/Kärl Kosttillskott Centyl DHEA hypertoni minne åldrande

Centyl (bendroflumetiazid) är ett vätskedrivande som hjälper till att sänka blodtrycket i kroppen. DHEA (de-hydro-epi-androsterone) bildas i binjurebarken och i testiklarna, och är det viktigaste utgångsmaterialet för syntes av naturliga kvinnliga könshormoner, östrogener.

Enligt Dopingjouren är 7-keto DHEA en nedbrytningsprodukt av prohormonet DHEA. Om man ger DHEA till en kvinna får hon i första hand en androgen effekt – utveckling av manliga karaktärsdrag som till exempel djupare röst, samt skägg- och hårväxt.

Det finns få på DHEA och det finns inga garantier att det du köper verkligen innehåller det som står på burken. Det kan också innehålla helt andra ämnen. Eftersom blodtrycksfallet kom när du började med DHEA, föreslår jag att du inte tar detta preparat.

Denna fråga besvarades i nr 45 2014.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes