Hem > Biverkning > Jag blir förlamande trött av min antidepressiva medicin
antidepressiva medicin

Jag blir förlamande trött av min antidepressiva medicin

Jag undrar hur jag kan bli så förlamande trött av Sertralin Bluefish 50 mg, min antidepressiva medicin?

Alla mina värden är bra så det måste vara medicinen som gör denna förlamande trötthet. Det är fruktansvärt jobbigt.

Har tagit Sertralin ca 1 år men tidigare bland annat Zoloft, sammanlagt knappt 4 år, och känner nu att det är dags att sluta med dem. Jag tar också medicin för högt blodtryck.

Sara

Trötthet är ett vanligt symtom vid medicinska och psykiska störningar, som t ex depression. Andra vanliga medicinska orsaker till trötthet är högt blodtryck, sömnapné (andningsuppehåll under sömn), hypotyreoidism (försämrad funktion hos sköldkörteln), hjärtmuskelsjukdom (kardiomyopati), alkoholmissbruk och drogberoende, samt vissa kroniska infektioner (som till exempel Hepatit B eller C) och andra sjukdomar (som Hodgkins lymfom) kan också orsaka trötthet.

Trötthet är också en vanlig biverkan av många mediciner, bland annat SSRI, som Sertralin Bluefish 50 mg är. I FASS står trötthet upptagen som vanlig biverkan, som drabbar mellan 1 och 10 procent av dem som tar medicinen.

Tar tid innan full effekt

Ofta tar det mellan tre och sex månader innan den antidepressiva behandlingen uppnår full effekt. Då brukar också tröttheten avta. I ditt fall kan blodtrycket därför vara en anledning till trötthet. Du kan trots behandling fortfarande ha för högt blodtryck. Prata med din läkare och be att få göra en 24-timmarsmätning av blodtrycket för att se hur det varierar över dygnet. Det kan också ge en bättre inställning och lättare val av rätt blodtrycksläkemedel för just dig.

En annan anledning kan vara att SSRI-läkemedel påverkar elektrolytnivåerna (saltnivåerna) i kroppen och blodet, ffa genom att natriumnivåerna sjunker. Lågt natrium är en vanlig orsak till trötthet. Men eftersom du skriver att dina värden är bra verkar det mindre troligt.

Fysisk aktivitet är bra

Annars är rörelse/motion en bra och enkel åtgärd för att hantera trötthet. Promenera, cykla eller simma är bra för kroppen och ger en bra känsla efteråt. Till en början räcker det att gå runt kvarteret. Men är du bara lite envis ska du se att du inom ganska kort tid bör kunna komma upp emot en timmes tid. Gör du detta 3-4 gånger per vecka kommer du med stor sannolikhet att känna dig piggare.

Eftersom du skriver att du känner att det är dags att sluta med den antidepressiva behandlingen, ska du tänka på att sakta fasa ut behandlingen över en längre tidsperiod. Annars riskerar du bakslag vid för snabb utsättning.

LÄS MER: Så här kan du bli piggare.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.