fbpx
Hem > Cancer > Prostatacancer > Fungerar Pomi-T mot prostatacancer?
Pomi-T
Foto: Mircea Iancu from Pexels

Fungerar Pomi-T mot prostatacancer?

Jag läste på nätet om ett kosttillskott som heter Pomi-T, att det skulle hjälpa mot prostatacancer.

Finns det någon forskning som har visat detta?

Börje

Det finns en liten studie som visar att det som kallas PSA, prostataspecifikt antigen, inte stiger lika snabbt vid intag av Pomi-T. Men det finns inga studier som visar att en prostatacancer bromsas upp eller till och med botas.

PSA är ett protein som produceras i prostatakörteln och finns i höga halter i sädesvätskan. Alla män, även dem utan prostatacancer, har små mängder PSA i blodet och det är den halten som mäts vid ett PSA-prov.

Tillverkaren hänvisar till det nationella vårdprogrammet för prostatacancer, där det står: ”En vetenskaplig undersökning visade att en blandning av extrakt från granatäppelkärnor, grönt te, broccoli och gurkmeja (Pomi-T) minskade ökningstakten av PSA hos män med tidigt upptäckt prostatacancer, men man vet inte om sjukdomsförloppet i sig påverkas.”

Forskarna tror att det är ett ämne som heter polyfenol, som finns i dessa livsmedel, som är verksamt. Men det är för tidigt att säga om och på vilket sätt det kan hjälpa. Pomi-T är sannolikt ofarligt, men sannolikt också overksamt, mot prostatacancer.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 13 2019.

LÄS MER: Finns det belägg för att selen motverkar ett högt PSA?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

5 kommentarer

 1. Det fungerar för mig. Jag gjorde till slut ett uppehåll i min hormonbromsande medicinering och när PSA började öka med drygt 50 procent i halvåret tog jag två kapslar Pomi-t om dagen. Efter ett halvår med Pomi-t låg ökningen på endast 14 procent, märkligt nog på exakt samma tal som i den noggrant kontrollerade engelska studien. Därefter ökade inte längre PSA utan minskade. Efter två år hade PSA minskat med 40 procent och efter 5 år skedde ytterligare en minskning med 40 procent.
  Innan ingredienserna i Pomi-t fastställdes hade professor Thomas och hans forskargrupp undersökt ett hundratal växters cancermotverkande egenskaper och fastnat för de fyra som ingår i Pomi-t. Undersökningen är finansierad av brittiska staten och kontrollerad av av vetenskapliga institutioner.
  Det har också visat sig att PSA-minskningen motsvaras av minskning av tumören.
  Man bör gärna kombinera intag av Pomi-t med fullständigt uteslutande av socker i dieten. Nobelpristagaren Otto Heinrich Warburg har för hundra år sedan bevisat att cancerceller glupskt sätter i sig cirka 30 gånger mer socker än normala celler. Pomi-t kan också kombineras med vanliga cancermediciner.

  • Bra att du upplever att det fungerar för dig. Men det finns inga vetenskapliga studier som visar att Pomi-T är en effektiv behandling, varken för att skydda mot prostatacancer, eller att behandla prostatacancer. Men om du har länkar till sådana studier får du gärna dela dem här.

 2. Tack Lars, bra studie som visar korttidseffekt på PSA, dock inget om någon effekt på cancer.

  • I en uppföljning av studien med MRA-kontroll visade det sig att tumören krympte i takt med att PSA minskade. För övrigt undersöker man f n om Pomi-t är verksamt mot annan cancer. En bekant till mig med den mycket aggressiva formen av hjärntumör, glioblastom, tog Pomi-t i något år och fick uppleva att markörerna för tumören fösvann. Ett par år senare kom markörerna tillbaka, hon ökade dosen av Pomi-t till tre kapslar om dagen och markörerna försvann igen. Ett s k anekdotiskt bevis./Lars

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.