Hem > Användning > Användning av ADHD-läkemedel ökar kraftigt

Användning av ADHD-läkemedel ökar kraftigt

Enligt en uppdaterad rapport från Nepi ökar användningen av ADHD-läkemedel för huvudsaklig av med hela 345 procent från 2006 till och med 2012.

Nepi konstaterar att användningen har mer än fyrfaldigats under de studerade åren 2006-2012. Ökningstakten har mattats av något under 2012 och antalet nyanvändare ökar nu bara marginellt. Ökningen har under perioden skett i båda kön och alla åldrar och framför allt genom en ökad nyinsättning i alla åldrar. Merparten av kostnaderna går till behandling av individer 20 år eller äldre.

Antalet användare har ökat från 14 862 år 2006 till 66 171 år 2012. Användningen domineras av metylfenidat. Ökningen hos vuxna förklaras delvis av att äldre med behandling har fortsatt behandling efter 19 års ålder. Ökningstakten förefaller dock ha mattats av något under 2012. Antalet nyanvändare ökar visserligen fortfarande men i mindre utsträckning än tidigare.

Metylfenidat är ett ADHD-läkemedel som används för att behandla adhd. Personer med adhd har så svårt att koncentrera dig, sitta still eller hejda dina impulser att det skapar problem i vardagen. Behandling med ska alltid kombineras med andra stödåtgärder. I början av behandlingen går personen på täta kontroller för att undersöka om hen tål läkemedlet och har nytta av det. Därefter brukar kontrollerna göras minst var sjätte månad, och dessutom om dosen ändras. Läkemedlet är . När det används vid adhd enligt läkares ordination finns inte någon risk för att bli beroende.

LÄS MER: Kan jag kombinera Concerta och Cialis?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.