Hem > Dela > Varför ska jag inte dela min Crestor-tablett?
inte dela

Varför ska jag inte dela min Crestor-tablett?

Jag har kärlförträngningar och behandlas med Crestor. Kom överens med min att börja på lägsta dos (5 mg). Värdena ser bra ut.

5 mg säljs bara i 28 tabletter/förpackning a 10:-/st. 10 mg (98 tabl/förp) som jag delar själv kostar ca 4:-/st. (funkar bra med min japanska kockkniv.)

Enligt läkaren är det ok att . Enligt apoteket inte. Apotekaren läser i sin dator: ”ska inte delas”. Försökte på apoteket reda ut varför tabletten inte ska delas men det kunde vi inte hitta någon information om.

Varför ska man inte dela Crestor? Kan det vara skadligt på något vis?

mikael

Nej, det är inte skadligt för dig att dela tabletterna.

Substansen i Crestor – rosuvastatin – är känslig för fukt. Varje tablett är skyddad med en hinna för att fukt inte ska komma in i tabletten. Om du delar tabletten bryter du hinnan och fukt kan komma in och bidra till att den aktiva substansen bryts ned. Därmed har du mindre effekt av läkemedlet. Det är inte skadligt eller farligt, mer än att det kan ge sämre effekt av behandlingen.

Jag känner inte till ifall det finns på detta (det borde göra det). Därför rekommenderas det inte på apoteket att man kan dela tabletten. Det är en säkerhetsaspekt helt enkelt.

_________________________________________________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *