Hem > Användning > Nässpray mot depression kan bli nästa steg

Nässpray mot depression kan bli nästa steg

Nästa steg i av som inte svarar på dagens behandling kan bli en med den nya substansen esketamin. Det är ett läkemedel som är under utveckling för behandling av så kallad TRD, terapiresistent depression.

Esketamin är en glutamatreceptor-modulator och fungerar som ett snabbverkande antidepressivt medel och antas bidra till att återställa synaptiska kopplingar i hjärnceller hos personer med TRD. Det är en ny verkningsmekanism, vilket innebär att den fungerar annorlunda än de nuvarande tillgängliga behandlingsalternativen mot depression.

– Depression påverkar cirka 40 miljoner människor i Europa och är den främsta orsaken till funktionshinder över hela världen. Ungefär en tredjedel av dessa svarar inte på de behandlingar som finns tillgängliga idag, säger Mathai Mammen, global chef för forskning och utveckling på Janssen, i ett pressmeddelande.

Patienterna i de jämförande studierna hade inte svarat på åtminstone två olika medel under den pågående medelsvåra till svåra depressiva perioden. Studierna visade att behandling med nässpray, i kombination med ett nyligen insatt antidepressivt medel i tablettform jämfört med kontrollbehanlding, uppvisade en snabb minskning av de depressiva symtomen redan dag två. Dessutom minskade esketamin risken för återfall med 51 procent hos de patienter som svarade positivt på behandlingen. Det visar att esketamin kan förlänga tiden till återfall för denna svårbehandlade patientgrupp.

LÄS MER: Jag blir förlamande trött av min antidepressiva medicin

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Nässpray mot depression kan bli nästa steg Användning Depression Nyhet esketamin nässpray

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.