Hem / Depression / Vilket antidepressivt läkemedel används mest idag?
antidepressivt läkemedel

Vilket antidepressivt läkemedel används mest idag?

Jag har tagit läkemedlet Sandoz i ungefär 1 mån. Men när jag skulle hämta läkemedlet (Fluoxetin) så fick jag reda på att företaget som tillverkade läkemedlet inte var detsamma som jag hade innan (som heter Sandoz). Företaget hette Stada och när jag frågade en som arbetade på apoteket om huruvida läkemedlet fungerar på samma sätt som det jag hade innan fick jag svaret att både Fluoxetin Sandoz och Fluoxetin Stada fungerar på samma sätt. Men när jag skulle ta själva läkemedlet hemma så upplevde jag att min inte blev bättre vilket fick mig att börja tvivla på det som personalen nämnde i apoteket.

Min första fråga är: Finns det skillnad emellan hur olika företag tillverkar samma sorters eller tillverkas dom på exakt samma sätt?

Min andra fråga är: Vilket antidepressivt läkemedel är det som används mest idag?

/josef

Apoteken byter till olika varianter av samma läkemedel (den billigaste varianten av samma läkemedel) för att hålla statens kostnader nere. Det kallas generiskt utbyte.

Läkemedelsverket har gjort en bedömning att de olika varianterna är medicinskt sett likvärdiga, så det ska inte vara någon skillnad i deras effekt. Normalt sett så tillverkas de på samma sätt och innehåller exakt samma saker, men ibland, i enstaka fall, kan det skilja något i vilka hjälpämnen tabletten innehåller. Dock så är den aktiva läkemedelssubstansen alltid densamma. Om du upplever att någon variant fungerar bättre får du säga det till din läkare och på apoteket när du hämtar ut din medicin.

De preparat som används mest vid depression i Sverige är och . Läs mer här om olika läkemedel vid depression.

 


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes