Hem / Djur / Vad skyddar hunden bäst mot fästingar?

Vad skyddar hunden bäst mot fästingar?

Jag har en hund som jag är ute med flera timmar varje dag. Under sommaren får hon en massa fästingar och jag sitter säkert en halvtimme varje kväll och plockar bort de små rackarna. Finns det nåt bra eller liknande för hund som gör att fästingarna inte sätter sig på henne?

Clara

Det påstås att vitlök ska skydda mot fästingar hos hund, jag har dock inte hittat några bra vetenskapliga belägg för detta. Likaså påstås citronolja fungera bra, men de vetenskapliga bevisen är inte jättestarka. Du får testa själv men du ska inte vänta dig någon dramatisk effekt.

På apoteken finns också olika produkter du kan testa, till exempel Effipro, Exproline, Exspot, , Frontline, FästinG, Scalibor och Seresto. En del är lösningar som du smörjer eller sprayar hunden med, andra är halsband. En del hundar upplever dock av dessa. Prata med personalen som kan hjälpa dig att hitta rätt.

Däremot bör du undvika Bravecto tills vidare. På grund av rapporter om att medlet skulle kunna orsaka förlamning, organsvikt och plötsliga dödsfall ska EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, specialgranska Bravecto. Under 2016 kom 14 svenska rapporter om dödsfall som har koppling till Bravecto.

Denna fråga besvarades i nr 29 2017.

UPPDATERING 2017-08-07

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och konstaterar i sin granskning att något samband mellan Bravecto och de allvarliga misstänkta biverkningar som rapporterats inte kunnat påvisas, förutom att hundar med tidigare kramper möjligen kan ha en förhöjd risk att drabbas av kramptillstånd. Läs mer här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *