Hem / Biverkning / Hur farligt är paracetamol för mig?

Hur farligt är paracetamol för mig?

Under många år när jag var yngre åt jag ofta , pga av mycket . Jag överdoserade aldrig. Min man som jobbar med Medline, varnade mig för att överhuvudtaget ta en tablett igen. Det skulle vara farligt för njurarna och levern.

Nu har jag fått Spinal Stenos och har prövat Lyrica, medicin mot nervsmärtan. De hjälpte mot värken men abstinenssymptomen när jag slutade med dem efter en tid, var hemska, så de vill jag ej ta igen.

1/2 Citodon till natten hjälper mig. Men de innehåller ju paracetamol! Hur farligt är det för mig egentligen?

Kvinna, 63 år

Du kan mycket väl ta paracetamol enl doseringen 1-2 tabletter (500 mg) max 4 ggr per dag. Det är för en stor majoritet människor en säker och effektiv behandling.

Du ska vara försiktig med det om du samtidigt dricker , eftersom levern då istället bryter ner alkohol före paracetamol, som istället kan skada levern. Du ska inte samtidigt ta andra som innehåller paracetamol, som t ex Citodon. Då riskerar du leverskador, som kan bli permanenta.

Maxdosen under ett dygn är 4 gram. Om du kombinerar t ex Alvedon (dagtid) och Citodon (till natten) får du räkna ihop dem båda.

Paracetamol lindrar smärta och sänker feber, och kan användas vid olika typer av smärta som till exempel huvudvärk, tandvärk, mensvärk, muskelvärk och reumatiska värk. Det kan också användas vid feber i samband med infektion, till exempel förkylning. Feber är ett av kroppens sätt att bekämpa och därför behöver du inte alltid ta febernedsättande läkemedel om du bara har lätt eller måttlig feber.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *