Hem / Forskning / Bantningsmedlet Reductil indraget tills vidare

Bantningsmedlet Reductil indraget tills vidare

Idag beslutade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att rekommendera att dra in försäljningstillståndet för bantningsläkemedlet Reductil (sibutramin). Anledningen är att riskerna med läkemedlet är större än nyttan. Det skriver bland annat DN och Läkemedelsverket.

Läkemedelsmyndigheten har slutfört en säkerhetsgranskning av som innehåller sibutramin. EMA har värderat en ny studie (SCOUT) och kom fram till att det föreligger en ökad risk för hjärtinfarkt och stroke hos sibutraminbehandlade patienter med känd hjärtkärlsjukdom eller hög risk för sådan sjukdom. Därför beslutade myndighetens kommitté för humanläkemedel (CHMP) att riskerna med dessa läkemedel är större än nyttan och rekommenderade ett upphävande av försäljningsgodkännande av dessa läkemedel i Europeiska unionen.

Sibutramin (Reductil) är indicerat för att minska kroppsvikten hos obesa patienter (BMI ? 30 kg/m2) eller överviktiga (BMI ?27 kg/m2) som också har ytterligare riskfaktorer, t ex typ 2.

Läkemedelsverket rekommenderar därför att Reductil inte längre ska förskrivas och att de patienter som för närvarande behandlas med detta läkemedel bokar en tid för ett återbesök för att diskutera den fortsatta behandlingen. Det är inte nödvändigt att sluta ta Reductil omedelbart men patienter som så önskar kan avbryta behandlingen direkt utan att successivt minska dosen.

Recept på Reductil bör heller inte expedieras på .

EU-kommissionen kommer inom kort att fatta formellt beslut om tillsvidare indragning av Reductil.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *