Hem / Forskning / Barn får bättre Waran-dosering med nytt datorbaserat program

Barn får bättre Waran-dosering med nytt datorbaserat program

Ett hundratal i Sverige behandlas med det blodförtunnande läkemedlet . Med hjälp av ett nytt datorbaserat verktyg kan sjukvården snart ge säkrare, snabbare och mer skräddarsydd behandling av Waran till barn, och därtill bättre justeringar av dosen av .

I samarbete med två ingenjörstudenter har Anna-Karin Hamberg, legitimerad apotekare och doktorand på institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, utvecklat ett datorbaserat program för individanpassad dosinställning som inom kort kan bli ett hjälpmedel inom sjukvården. Verktyget väger in flera viktiga faktorer som påverkar behandlingen och som kan göra den säkrare och effektivare, i synnerhet för barn.

– Barnen som deltog i min studie var från tre veckor gamla upp till 18 år och bland dem syns en stor variation. Dosen varierade mellan 0,125 och 12,5 milligram per dag. Om man bara utgår från kroppsvikten blir dosen sällan korrekt. En annan viktig faktor för dosen är ärftligheten, säger Karin Hamberg i en artikel på Hjärt-Lungfondens webbplats.

I Anna-Karin Hambergs dosverktyg matas data in som tar hänsyn till barnets ålder och kroppsvikt. Om läkaren har tillgång till patientens genotyp matas också den in. Anna-Karin Hamberg önskar att behandlingen med Waran för barn förbättras. När Waran finns i varierade doser eller i flytande form kan behandlingen bli säkrare och lättare att skräddarsy.

Anna-Karin Hamberg planerar att försvara sin avhandling i maj 2013.

 


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes