Hem / Forskning / Varför är många läkemedel så dyra?

Varför är många läkemedel så dyra?

Kostnaden för ett beror på många faktorer – tiden det tagit att forska fram det, hur komplicerat det varit, om det är en vanlig eller ovanlig sjukdom och många andra faktorer. Det är inte alls ovanligt att det tar minst tio år att forska fram ett nytt läkemedel, från idé till att det är godkänt och finns tillgängligt i sjukvården och på .

Det är heller inte ovanligt att vissa läkemedel tagit både 20 och 30 år att ta fram. Varför det? Därför att läkemedelsforskning är förknippat med hög risk och stora kostnader. En anledning är att läkemedelsmyndigheterna (Läkemedelsverket, EMA och FDA) skärpt sina krav på företagen att dokumentera läkemedlen så att vi vet så mycket om dem som möjligt innan de godkänns.

Många menar att av 1000 läkemedelssubstanser som forskarna testar, blir det till slut bara ett läkemedel som godkänns. Och av tio läkemedel som godkänns är det bara tre som bär sina egna kostnader. Så läkemedelsforskning är förknippat med hög risk, där de flesta läkemedelskandidaterna sorteras bort. Därför är det rimligt att läkemedelsindustrin måste få tjäna pengar – så att vi hela tiden får nya läkemedel att behandla våra sjukdomar med.

Men det är också rimligt att läkemedlen utsätts för så kallad generisk konkurrens, när patentet gått ut (vanligtvis runt tio år efter det att läkemedlet godkänts). Då kan andra företag tillverka och sälja samma läkemedel till en lägre kostnad, eftersom de inte haft några stora kostnader för att utveckla läkemedlet.

Jag arbetade tidigare på det schweiziska läkemedelsföretaget Roche. De har valt att beskriva forskningsprocessen kring nya läkemedel enligt nedan:

pha_valuechain_740px


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes