Hem / Hemmets Journal / Är arganolja bra för håret?

Är arganolja bra för håret?

Jag har hört talas om arganolja från Marocko, att det ska vara väldigt bra för och hår. Men är det verkligen så bra som det påstås överallt på nätet, både i Sverige och andra länder?

Rachid

Arganolja är en gul vegetabilisk olja som görs av arganfruktens frön. Trädet växer bara i sydvästra Marocko på gränsen mot Saharaöknen. Därför är priset normalt ganska högt för arganolja.

Fröna rostas först över en eld och rostningen ger oljan den nötiga smaken/doften. Efter rostningen mals fröna till olja. För att tillverka 0,3 kilo olja behövs ungefär nio kilo nötter.

Det saknas bra vetenskapliga data

Det finns egyptiska texter om redan från 1219 där arganoljan nämns som hälsosam, bland annat att den skulle minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men det saknas bra vetenskapliga och kliniska data från sjukvården för att bevisa detta.

Det finns dock kortare studier, på ett mindre antal personer, som har visat att arganolja möjligen kan hjälpa till att ge en mer elastisk hud, och att fukt bevaras bättre i som då alltså inte torkar ut så lätt.

Däremot hittar jag ingenting att det skulle vara bra för håret. Det kanske fungerar bra för huden, du får helt enkelt testa själv.

Denna fråga besvarades i nr 47 2016.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *