fbpx
Hem > Hemmets Journal > Försvinner mina åderbråck av hästkastanj?
hästkastanj
Foto: Pexels från Pixabay

Försvinner mina åderbråck av hästkastanj?

Jag har till min fasa börjat få åderbråck på benen, trots att jag bara är 36 år. Det blev klart värre efter min senaste graviditet. Doktorn tycker inte att det är så farligt och sa att jag ju kunde testa stödstrumpor. Men hur kul är det?

Jag har sett att det finns medel som innehåller hästkastanj mot åderbråck. Tar de bort åderbråcken helt och hållet eller blir de bara mindre? Måste jag ta det kontinuerligt för att förebygga?

Trebarnsmamma

I Sverige finns det två godkända växtbaserade läkemedel som innehåller hästkastanj; Venastat och Venokan. Hästkastanj används traditionellt för att lindra symtom orsakade av störningar i det venösa blodflödet i benen, som kan synas som åderbråck.

Hästkastanj verkar genom att stärka spänsten i venerna och minska utflödet av vätska genom vävnadernas minsta kärl, kapillärerna. Det tar normalt 4-6 veckor innan du märker av effekten. Innan du börjar använda hästkastanj ska du prata med en läkare för att konstatera att du verkligen har störningar i det venösa blodflödet.

Du blir inte av med dina åderbråck helt och hållet, men de blir mindre. Och ja, du måste ta det kontinuerligt för att effekten ska kvarstå. Förutom att ta hästkastanj är det bra att komplettera med stödstrumpor, de motverkar svullnad och minskar risken för bensår. Det är också bra att röra mycket på fötterna, inte sitta stilla för långa stunder och ha benen högt om du kan, speciellt när du sover.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 43 2011.

LÄS MER: Vad hjälper mig mot dålig blodcirkulation?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.