Hem > Forskning > Kombinera inte ACE-hämmare och ARB vid hjärtsvikt
ACE-hämmare och ARB

Kombinera inte ACE-hämmare och ARB vid hjärtsvikt

Två vanliga läkemedel för , ACE-hämmare och ARB (angiotensin-receptor-blockerare), bör enligt en ny studie inte kombineras vid av just hjärtsvikt. Studien presenterades idag vid den nu pågående ESC-kongressen i Barcelona i Spanien.

Det har länge diskuterats om de båda läkemedelsgrupperna ska kombineras. Var för sig har de visat goda resultat, och ACE-hämmare tillhör sedan länge standardbehandlingen vid just hjärtsvikt. ARB har blivit ett andrahandsalternativ om ACE-hämmare av någon anledning inte är lämpligt för en patient. Men tillsammans bör de alltså inte kombineras.

Större risk när ACE-hämmare och ARB kombineras

Anledningen är att riskerna är större än fördelarna. Kombinationen minskar risken för sjukhusinläggning på grund av hjärtsvikt, men påverkade inte dödligheten eller den totala sjukhusinläggningen. Dessutom var kombinationen förknippad med , som till exempel för höga kaliumvärden i blodet och försämrad njursvikt. Kombinationen bör enligt forskarna bara användas om patienten inte blir tillräckligt bra på bara ACE-hämmare, med ev tillägg av .

Studien är en metaanalys, där forskarna har tagit resultaten från sex tidigare studier och slagit samman dessa för att få ett starkare statistiskt underlag. Normalt brukar man inom vetenskapen hävda att sådana studier inte har något reellt eget värde, utan alltid ska bekräftas i prospektiva (framåtblickande) randomiserade (där patienterna delas in slumpmässigt i studiegrupperna) studier.

LÄS MER: Kan jag använda NSAID om jag har hjärtsvikt?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.