Hem / Biverkning / Är Metoprolol och Enalapril en bra kombo för mig?

Är Metoprolol och Enalapril en bra kombo för mig?

Jag har som behandlas med Gea 50 mg och 10 mg per dag.

Jag upplever många av både enalapril och metoprolol, såsom torrhosta, mer psoriasis, vårtor vid ögonen, torr i munnen, sömnrubbningar, svettningar, dimsyn eller sveda i ögon vid ljus, värk i kroppen som flyttar runt, klåda i näsan, en känsla av känsligare slemhinnor och hög puls.

Det känns som att den här läkemedelskombinationen inte är bra för mig. Även personalen på apoteket undrade om jag verkligen skulle ta denna kombination.

  • Vilken medicin skulle du ändra? Hur bör man göra för att byta säkrast?
  • Jag är tjock också, väger 125 kg. Vågar jag träna hårt?

foppanr21

Det finns mycket du själv kan göra för att hjälpa till att få ner trycket, och risken för komplikationer framöver. Bättre kost, mer motion (ja, du kan absolut träna hårt men börja lugnt och försiktigt och öka successivt), inte använda tobak, mindre etc.

Metoprolol och Enalapril är inte optimalt

Metoprolol och enalapril är inte en optimal kombination för att sänka blodtrycket. ACE-hämmare (enalapril) eller ARB rekommenderas i första hand. Till detta kan läggas kalciumantagonist eller diuretikum (vattendrivande). Om detta inte fungerar kan man testa att kombinera kalciumantagonist med betablockerare (metoprolol).

Din höga vikt kan ju också göra att blodtrycket stiger. Genom att gå ner i vikt kommer du med största sannolikhet få ett lägre blodtryck. Men det vet du redan…

Hoppas det går bra.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *